Ziemniaki przybyły do Europy i Polski w XVI wieku. Ich ojczyzną jest dalekie Peru, gdzie zainteresowano się nimi już 10 tys. lat temu. W warunkach naturalnych występuje 200 gatunków, ale w wyniku krzyżówek i selekcji powstało ponad tysiąc odmian uprawnych tej rośliny. A jak się okazuje nie wszystko co zaliczamy do ziemniaków ma z nimi cokolwiek wspólnego. W Polsce obok typowej nazwy "Ziemniak" w zależności od regionu spotykamy nazwy gwarowe: kartofel, bulba, bulwa no i pyra. To ostatnie określenie usłyszymy oczywiście w Wielkopolsce. Region ten stał się miejscem, gdzie najszybciej zaakceptowano ziemniaki. Jak tego dokonano? A użyto podstępu pilnując pilnie upraw w dzień i pozostawiając je bez opieki na noc. Skoro coś jest tak pilnie strzeżone, to staje się szeroko pożądane. Tym sposobem poznaniacy pokochali pyry. Takie ciekawostki i wiele innych dotyczących ziemniaków faktów poznacie odwiedzając poznańskie Muzeum Pyry. W sposób bardzo przystępny i z ogromnym poczuciem humoru przedstawiona wiedza pozostaje w głowach zarówno młodszych jak i starszych turystów. A na dodatek, każdy ma możliwość przed rozpoczęciem zwiedzania przygotować swoją pyrę w odpowiadającym mu smaku, a podczas zwiedzania ziemniak jest pieczony i po zakończeniu spaceru po Muzeum, oddawany w celu jego spożycia. Dlatego zapraszam Was w to miejsce i z góry mówię: Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz